ФОРУМ

doklad po Politi4eski marketing

 
Picture of Цветелин Францов
doklad po Politi4eski marketing
by Цветелин Францов - Saturday, 5 March 2011, 1:26 PM
 

Варненски свободен университет “Черноризец Храбър”

Юридически факултет

Социални, стопански и правни науки

Доклад

Дисциплина: Политически маркетинг

На тема: Партия “АТАКА”

Изготвил: Цветелин Росенов Францов

Факултетен номер: 05121016, IV -ти курс

Специалност: Политология

Приел: д-р К.Смилков


Партия Атака е създадена на 17 април 2005 г. в София, официално регистрирана в Софийския градски съд през юли 2005 г.

Тя се самоопределя като патриотична и националистическа. От създаването си до есента на 2009 г партията бе подкрепяна от телевизия СКАТ и собственика ѝ Валери Симеонов . Партията заимства името си от политическото обзорно предаване "Атака", което съществуваше по телевизия СКАТ с водещ и автор Волен Сидеров. Партията има един партиен вестник (Атака). На учредителния сбор на партията участват над 500 делегати. За председател на партия АТАКА е избран Волен Сидеров.

На парламентарните избори през 2005 г коалиция Национално обединение "Атака" печели 8.93 % от гласовете и 21 мандата в 40-то Народно събрание. „Атака" излиза със самостоятелна листа на изборите за български представители в Европейския парламент на 20 май 2007 г. В ЕП влизат трима евродепутати от Атака. На първо място е депутатът от 40-то Народно събрание и дотогавашен евронаблюдател (от 1 януари 2007) Димитър Стоянов. На второ място е бизнесменът Слави Бинев, а на трето - Десислав Чуколов. На изборите за Европейски парламент 2009 партия Атака спечели 11.96%, мандати - 2. Избрани членове на Европейския парламент от Република България са Димитър Кинов Стоянов, Славчо Пенчев Бинев.

Посланията на Атака породиха смут в медийното пространство, като нейното място в политическия спектър беше определяно от крайно ляво до крайно дясно. Със сигурност обаче може да се каже, че партията е политически ориентирана към крайния национализъм. Малко след създаването през април 2005 г. партия АТАКА представя своята политическа програма с изготвянето на своите т.нар. „20 принципа“ и „Програмна схема. Там могат да се намерят доста предложения за радикални промени в конституцията на Република България като институциализиране на Българската православна църква и признаване на Православието като официална религия в България. Друга искане е за връщане на смъртното наказание за тежки криминални престъпления, поради факта на зачестилите жестоки убийства от страна на т.нар. от тях „цигански бандити и мародери“ в България през последните няколко години. По отношение на Евроинтеграцията на страната, АТАКА е за преразглеждане на някои от главите от договора за членството на България в ЕС , като затварянето на АЕЦ Козлодуй , и предогов a ряне на неизгодните условия за България. Според лидерите на партията, подписалите договора за влизането на България в Европейския съюз са „национални предатели“ именно поради зле договорените параметри за членство.

Иска се също пълен военен неутралитет на страната, неучастие в никакви военни блокове и излизане от НАТО . Това даде повод на някои политическите анализатори да определят партия АТАКА като антиевропейска.

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРТИЯ АТАКА

Волен Николов Сидеров:

Професия: журналист
Семейно положение: женен
Избирателен район: СОФИЯ 3
Избран с политическа сила: Коалиция "Атака" (8.93 %)
Участие в НС: 40-то Народно събрание
Парламентарна дейност:
* 40-то Народно събрание - Член (11.07.2005 - 2009)
* Парламентарна група Коалиция Атака - Председател на ПГ (13.07.2005 - 2009)
* Комисия по енергетиката - Член (07.07.2006 - 2009)
Личен живот
Има по-голям брат, доц. д-р Пламен Сидеров, математик, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски"

Сидеров е завършил техникум по фотография. Няма данни да е служил в Българската армия. Преди 1989 г. работи като фотограф в Националния музей за литература в София. Оттогава са и първите му литературни опити в сферата на поезията. В началото на 1990-те Волен Сидеров е главен редактор във вестник „Демокрация“, а по-късно е заместник главен редактор във вестник „Монитор“. Според някои сведения, в края на 90-те години е бил пресаташе на свързаната с Мултигруп и Газпром компания Овергаз. Учил е известно време теология в Шуменския университет (2002-2003), но не е завършил. Отказва да се яви на изпит на 1 април 2007 г. поради големия журналистически интерес, въпреки че е платил таксата за възстановяване на студентските си права. През 2000 г. печели наградата на Съюза на българските журналисти. Автор е на три книги: “Бумерангът на злото”, “Властта на мамона”, “Българофобия". Те са посветени на световната конспирация и разобличават антибългарската политика на определени политически кръгове у нас и в чужбина. Според книгите на Сидеров малка група от масони контролира света с помощта на марионетни държавни глави и международни организации.
Волен Сидеров живее дълги години на семейни начала с журналистката Капка Георгиева, бивша съпруга на Кин Стоянов. Приел е нейния син Димитър Стоянов. На 11 ноември 2006 те оформят съжителството си с граждански и църковен брак, Венчавката (църковният брак) е извършена от отец Боян Саръев.

Политическа кариера

През 2003 година Сидеров се кандидатира за кмет на София, но получава под 2000 гласа. Истински известен Волен Сидеров става с предаването „Атака“ по телевизия „Скат“, в което изразява личните си позиции по отношение на проблемите в страната. Въпреки че според някои източници в миналото се е обявявал против възродителния процес, той често е обвиняван в расизъм заради острите му изказвания по адрес на нееднаквото третиране на българите спрямо циганите и турците в България и настояването му циганската престъпност да се пресече с цялата строгост на закона. Всъщност при всяко по-тежко престъпление или злоупотреба, Сидеров настоява за цялата строгост на закона и твърди, че управляващите не са способни да управляват страната. Оценките за тези му изказвания варират от „евтин популизъм“ и „език на омразата“ до „само Волен ще оправи България“ и „новият Левски“.

Волен е кандидат за президент на изборите през 2006. Стига до балотаж, който загубва от Георги Първанов с 597 175 на 1 780 119 гласа.

Използвана литература

  1. www.ataka.bg/
  2. www.bghelsinki.org/obektiv/122-07.pdf
  3. izbori.bnt.bg
  4. personi.dir.bg
  5. www.politichesko.info/.../Volen-Siderov.html